torstai 1. elokuuta 2024

VAPAUDEN MIEKKA

Lempäälässä vietettiin sunnuntaina 14.7.2024 kirkkotorille vuonna 1934 pystytetyn vapauden miekan 90-vuotisjuhlaa. Muistomerkin jalustassa on teksti: Lempäälän - Vesilahden rintamalla 1918 maansa vapauden puolesta kaatuneitten muistoksi. Tätä ennen noin 14 metriä korkeaa muistomerkkiä oli korjattu useiden viikkojen ajan.

Juhlapuheen mukaan muistomerkin perustamisen aikakaudella korostuivat kolme tunnettua arvoa: koti, uskonto ja isänmaa. Vuosikymmenten jälkeen arvot ovat kiteytyneet muotoon: itsenäisyys, vapaus ja läntiset arvot. Valtioneuvoston 20.6.2024 antaman selonteon mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustana ovat demokratia, oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Muistomerkin suunnitellut lempääläinen taiteilija Richard Rautalin kuului Suomen taiteilijapiirien jo 1800-luvun lopulta hellimien kansallisromanttisten itsenäisyysajatusten kannattajiin. Lempääläiset harrastajamuusikot Heini ja Pekka Mäenpää esittivät juhlatilaisuudessa musiikkia ja laulua. Arkkitehti Pekka Mäenpää on itse sanoittanut laulunsa "Emme saa luovuttaa":

"Vaikka sodat ei näytäkään vähenevän, emme saa luovuttaa. 

Vaikka tuho tuntuisi lähenevän, emme saa luovuttaa.

Aseet paranevat, mutta ei ihminen, tämän päivänkin uutiset kertovat sen.

Mutta rauhaa ja oikeutta on tehtävä, emme saa luovuttaa."