tiistai 1. lokakuuta 2024

MITÄ JOS TÄMÄ OLISI ELÄMÄNI VIIMEINEN PÄIVÄ?

Toimitusjohtaja ja ympäristövaikuttaja Leo Stranius on tehnyt omassa elämässään kokeen elää sata päivää siten, että ajattelee niiden olevan hänen viimeisensä. Tuon ajan hän kirjoitti päiväkirjaa, mistä on alkuvuonna 2024 julkaistu kirja 101 onnen päivää.

Leo Stranius syntyi Leningradissa suomalaisen opiskelijaisän ja venäläisen äidin lapsena. Vanhempien erottua pojan ollessa kaksivuotias Suomeen muuttaneet isä ja poika olivat niin köyhiä, että joutuivat asumaan Helsingissä asunnottomille ja päihdeongelmaisille tarkoitetussa vieraskodissa.

Nykyisin 49-vuotias Stranius on perusterve himokuntoilija, joka elää hektistä lapsiperhearkea vaimonsa ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa Helsingin Käpylässä. Näistä lähtökohdista ihmiskoe tuntuu kummalliselta. Kuitenkin jokainen meistä voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Kysymys kuuluu: Jos kuolisit huomenna, olisitko tyytyväinen elämääsi?

Stranius viittaa australialaisen saattohoitajana toimineen sairaanhoitajan Bronnie Waren kirjaan Viisi viimeistä toivetta. Sen mukaan kuolevat ihmiset katuvat sitä, että ovat käyttäneet aikansa liialliseen työntekoon, antaneet liikaa painoa muiden mielipiteille, eivät ole tavoitelleet sinnikkäämmin unelmiaan, eivät ole ilmaisseet tunteitaan tai panostaneet ystävyyssuhteisiin. Enemmän kadumme niitä asioita, joita emme tehneet, kuin niitä, joita teimme tai yritimme.