perjantai 10. toukokuuta 2019

KOULUTUS LISÄÄ RAUHAA

13-vuotiaan sotkamolaisen Rita Sirviön rauhanjuliste.
Syntyneet ja myöhemmin syntyvät lapset muodostavat tulevaisuuden yhteiskunnan. Siksi on tärkeää, että tulevaisuuden lapset saavat parhaan mahdollisen koulutuksen, eivätkä syrjäydy. Julkisuudessa asiaan on herätty: Talouselämä 26.4.2019 analysoi nuorten syrjäytymistä ja Iltalehti 4.5.2019 kritisoi nykyistä peruskoulua.

Iltalehden mukaan päätös erityislasten tuomisesta tavallisiin luokkiin pitäisi perua. Päätöksen seurauksena oppimistulokset ovat huonontuneet. Pisa-tutkimuksen mukaan matematiikkaa ja lukemista heikosti osaavien suomalaisten lasten määrä on kaksinkertaistunut.

Talouselämän jutussa Me-säätiö ehdottaa, että perhe- ja nuorisotyö sekä mielenterveyspalvelut pitää viedä päiväkoteihin ja kouluihin. Jokaiselle nuorelle pitää taata toisen asteen koulutus tai työ oppivelvollisuuden jälkeen.

Oikean laatuinen koulutus sivistää. Se motivoi lukemaan ja ymmärtämään yhteiskuntaa. Ymmärrys aktivoi osallistumaan ja vaikuttamaan. Se parantaa äänestysaktiivisuutta ja demokratiaa.

Mitä demokraattisemmin hallittuja valtiot ovat, sitä vähemmän on sotia. Demokratiat eivät yleensä sodi, ainakaan keskenään. Kukapa sivistynyt ihminen äänestäisi sodan puolesta. Tämän vuoksi koulutus lisää mahdollisuuksia rauhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti