sunnuntai 10. marraskuuta 2019

MAANVILJELIJÄT MAAPALLON PELASTAJIA


Ilmaston lämpenemistä voimme vähentää sitomalla ilmakehässä olevaa hiilidioksidia. Hiilidioksidia syntyy mm. hengityksen yhteydessä ja eloperäisten aineiden polttamisessa. Hiilidioksidia sitoutuu kasvien yhteyttämisessä auringon valon avulla sokeriyhdisteiksi. Kaikki ne toimenpiteet, jotka lisäävät maapallon kasvien yhteyttämistä vähentävät ilmaston lämpenemistä.

Maa- ja metsätalous on avainasemassa. Maanviljelijät ovat aikojen saatossa huolehtineet maapallon väestön ravinnonsaannin ohella myös hiilidioksidin sidonnasta. Muuttamalla viljelytekniikkaa voimme lisätä peltomaahan varastoksi sitoutuvan hiilen määrää. Maan multavuuden lisääntyessä vähenee lannoituksen ja kasvinsuojelun tarve.

Maanviljelijöitä on usein soimattu luonnon saastuttamisesta. Suuriin kaupunkeihin tuodaan kaikki vihreä maaseudulta ja pois lähtee vain ruskeaa, jota ei voi palauttaa peltoviljelyyn. Pelargonia ikkunalaudalla ei kuittaa hiilijalanjälkeä. Me kaikki voimme osallistua ilmastotalkoisiin kuluttamalla vähemmän. Uskon, että olemme jo saavuttaneet tarpeellisen kuluttamisen tason.

Jokaisen tulee pohtia: mitä teen luonnon hyväksi ja mitä voisin vielä tehdä? Viisivuotias lapsenlapseni sanoo ”Luonto tulee ensin”. Ei aiheuteta ilmastoahdistusta, vaan ryhdytään yhdessä töihin Luonnon hyväksi ajatuksella ”Ensin tulee Luonto”. Siitä se lähtee. Yhteiskunta taipuu mukana, kun niin haluamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti