maanantai 1. helmikuuta 2021

PRESIDENTIN IKÄ

Yhdysvaltojen uusi 20.1.2021 virkaansa astunut presidentti on 78-vuotias. Virkakautensa päättyessä hän olisi 82-vuotias. Edellinen presidentti oli virkakautensa päättyessä 74-vuotias.


Valkoinen talo Washingtonissa

Moni ihmettelee, miten tuossa iässä olevat henkilöt pystyvät hoitamaan maailman merkittävintä virkaa. Yhdysvaltojen presidenteillä kun on käytännössä suurin vastuu maapallon tulevaisuudesta ja maailmanrauhasta.

Suomen vanhin 1946 - 1956 virkaa hoitanut presidentti oli Juho Kusti Paasikivi. Hän oli virkakautensa päättyessä 85-vuotias. Vanhoja virkakautensa päättyessä olivat myös 81-vuotias Urho Kekkonen ja 78-vuotias Mannerheim. Sauli Niinistö olisi virkakautensa päättyessä 75-vuotias.


Presidentinlinna Helsingissä

J. K. Paasikiven ylivertainen soveltuvuus presidentiksi johtui hänen pitkästä diplomaatin ja rauhanneuvottelijan urastaan, itsenäisestä luonteestaan, poliittisesta realismistaan ja venäjänkielen taidostaan.

Presidentin viranhoito edellyttää tietysti hyvää terveyttä. Vanhoilla on varmasti nuorempia enemmän elämänkokemusta. Vanhoilla voi olla myös viisautta, jos he ovat opiskelleet ja tehneet elämässään oikeita valintoja. Yhdysvalloissa presidentillä on paljon avustajia. Maailman mahtavimmalla presidentillä on myös nuorempi varapresidentti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti