Eduskunta päätti 6.3.2021 siirtää kuntavaaleja kaksi kuukautta huononevan koronatilanteen vuoksi. Sosiaalisessa mediassa vihjailtiin, että kyseessä on salamyhkäinen kiero operaatio ja puhuttiin demokraattisen luottamuksen musertamisesta. Näin pyritään luomaan epäilystä ja epäluottamusta sekä luomaan kuvaa, että vaalien siirto olisi jotenkin poliittisesti motivoitunut.
Yhteiskunnallisen epäluottamuksen synnyttäminen vaatii epäluottamuksen lietsomista. Kun vapaita ja rehellisiä vaaleja vastaan lietsotaan epäluuloa, voi käydä niin kuin Yhdysvalloissa. Siellä miljoonat ihmiset uskovat edelleen, että edellinen presidentti voitti marraskuun 2020 presidentinvaalit ja että vaalit manipuloitiin ja väärennettiin nykyisen presidentin voitoksi.
Tällaisen maailmankuvan luomista kutsutaan suureksi valheeksi. Tällöin pienet valheet eivät riitä, vaan pitää rakentaa kokonaan uusi tulkinta siitä, mitä oikeasti tapahtui. Tämä on autoritaaristen hallintojen retorinen keino, mikä on peräisin Adolf Hitlerin oppikirjasta Mein Kampf (Taisteluni). Tämä suuri valhe aiheutti noin 60 - 70 miljoonan ihmisen kuoleman toisessa maailmansodassa.
Mein Kampfin suomenkielisen painoksen kansilehti vuodelta 1941. |
Tällaiselle kehitykselle ei mikään maa ole immuuni. Harva ihminen uskoo tietoisesti valheeseen. Toimittaja Markus Määttänen on kolumnissaan (AL 13.3.2021) esittänyt teorian, että suuri valhe on monilla tullut korkeampaan voimaan uskomisen tilalle. Kyse on maallistumisen, materiaalisen yltäkylläisyyden ja merkityksettömyyteen havahtumisen paljastamasta tyhjästä tilasta, mitä suuri valhe täyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti