lauantai 30. lokakuuta 2021

ILMASTONMUUTOS

Minua ja sinua, meitä jokaista maapallolla uhkaa ilmakehän lämpeneminen ja sitä myöden hyvin ikäviä ja arvaamattomia ongelmia. Ilmastomuutos on tiedossa ja monella tavalla tieteellisesti todistettu. Ei muuta kun ruvetaan töihin ja torjutaan tulevat ongelmat.

Torjunta ei ole kovin yksinkertaista. Ilmastonmuutoksen torjunta saa aikaan monille ihmisille muutosvastarinnan. Suurin ongelma ilmastonmuutoksen torjunnassa onkin ihmisen korvien välissä. Omaa käytöstä pitäisi muuttaa.  Ilmakehän lämpeneminen torjutaan erilaisilla väitteillä. On helppo olla levollisin mielin ja toimia kuten ennenkin. Mistään ei haluttaisi luopua. Epävarmuuden sietäminenhän ei ole luomakunnan kruunun vahvin ominaisuus. Halutaan elää niin kuin on aina eletty. Halutaan helpompaa ja mukavampaa. Saavutetuista eduista ei olla valmiita tinkimään.

Ilmakehän lämpeneminen on politisoitu. On poliitikkoja, jotka haluavat lisätä kannatustaan hyödyntämällä ihmisten muutosvastarintaa ja mukavuuden halua. Ilmastonmuutoksen torjunta leimataan viherpipertäjien höpö höpö touhuksi ja on synnytetty vastakkainasettelu. Tässä asetelmassa eivät myöskään vallassa olevat uskalla tehdä riittäviä päätöksiä. Eduskuntavaalit ovat neljän vuoden välein.

Keinot lämpenemisen torjuntaan ovat hyvin yksinkertaiset. Vähennetään kulutusta ja lisätään hiilidioksidin sitoutumista kasvikuntaan. Jokainen kansalainen voi vähentää kulutustaan. Hiilidioksidin sitoutumisessa on maa- ja metsätalous avainasemassa.

Vuonna 1975 oli maanviljelyskemian ja fysiikan suullinen tentti Helsingin yliopiston viidennessä kerroksessa. Oli öljykriisi. Professorin ensimmäinen kysymys opiskelijoille oli: ”Ketkä tulivat hissillä?”.  ”Olkaa hyvä ja tulkaa uudestaan kahden viikon kuluttua ja portaita pitkin!”.

Tullaan uudestaan!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti