keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

HISTORIAA EI OSATA EIKÄ YMMÄRRETÄ

Presidentti Vladimir Putinin ilmoittamat historialliset perusteet Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan ovat hölynpölyä. Kuitenkin niihin uskotaan yllättävän laajasti Venäjällä ja vähän muuallakin. Venäjällä uskotaan valtion johdon propagandaan, koska monilla ei ole muutakaan vaihtoehtoa. 

Herodotos, jota usein pidetään historian isänä.

Monia konflikteja tai sotia yhdistää se, että ne liittyvät tavalla tai toisella historian käyttöön - joko sen hyväksikäyttöön, vääristelyyn tai sivuuttamiseen. Valtaapitävät ovat aina muokanneet historiaa omiin tarpeisiinsa. Ihmisten ymmärrys siitä, mistä ja miten olemme tulleet siihen, missä tänään olemme, ei ole riittävää.

Maailman maiden liittolaissuhteet kylmän sodan aikana vuonna 1980. Tummansinisellä Nato-maat, keskisinisellä Yhdysvaltain liittolaiset, punaisella Varsovan liiton maat, vaaleamman punaisella kommunistiblokin muut jäsenet tai liittolaiset, vaaleansinisellä puolueettomat maat.

Englantilainen George Orwell julkaisi toisen maailmansodan päätyttyä vuonna 1949 kuvauksen synkästä tulevaisuuden yhteiskunnasta nimellä "Vuonna 1984", missä historiaa kirjoitetaan uusiksi. Totuutta vääristellään valtion johdolle suotuisaksi. Ennustus näyttää toteutuneen Venäjällä nyt vuonna 2022.

Vaikka historia auttaa hahmottamaan maailmaa, se ei näy historian arvostuksessa Suomessa. Historian opiskelu alkaa yleensä viidenneltä ja päättyy peruskoulun kahdeksannelle luokalle. Lukion uudistuksessa pakollisten historian kurssien määrä on vähentynyt. Kuitenkin se, joka ei osaa eikä ymmärrä historiaa, joutuu elämään sen uudelleen.

1 kommentti:

  1. Totta joka sana. Itse historian opiskelijana lukiossa tuntuu, että historian kuten muidenkin ei-luonnontieeteellisten aineiden opiskeluun ei välttämättä löydy kiinnostusta, sillä korkeakoulujen todistusvalinnat painottavat aivan liikaa matematiikkaa, fysiikkaa jq biologiaa, oli opiskeltava aine ihan mikä tahansa.

    VastaaPoista