keskiviikko 1. helmikuuta 2023

ÄLYKKYYS VÄHENTÄÄ PAHUUTTA JA VÄKIVALTAA

Aivotutkija FT Lauri Nummenmaa on syksyllä 2022 julkaissut kirjan Pahuus: Ihmisluonnon pimeä puoli. Suomalaisia varusmiehiä koskevaan älykkyystestiin perustuvan tutkimuksen mukaan älykkäimmät tekevät noin kolme kertaa vähemmän rikoksia kuin vähiten älykkäät.

   

Älykkäät ihmiset pystyvät tekemään pitkälle tulevaisuuteen suuntautuvia suunnitelmia, vertailemaan erilaisia vaihtoehtoja ja erilaisten päätösten seurauksia. Älykkäillä on enemmän mahdollisuuksia menestyä, koska älykkyys ei aseta rajoja menestymiselle.

Monissa tutkimuksissa on havaittu, että älykkyys on viimeisen sadan vuoden aikana kasvanut kaikkialla maailmassa. Tämä ei ole voinut johtua muusta kuin elinehtojen paranemisesta: paremmasta ravinnosta ja paremmasta terveydenhoidosta. Koulutuksen ja teknologian kehittymisellä on ollut myös vaikutusta.  

Diktaattorit sekä muut autoritaariset ja totalitaariset johtajat ympäri maailman näyttävät uskovan voivansa hallita ja sotia niin kuin ennen. Sen vuoksi he levittävät valheita ja vihapuhetta sekä kiihottavat kannattajiaan salaliittoteorioilla. Onneksi niihin uskovat ja niiden vuoksi mellakoivat tyhmimmät ovat useimmissa maissa vähemmistönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti