keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

SUPERVOIMA EMPATIA

Empatiasta tulee ensimmäisenä mieleen toisista välittäminen, alistuminen, jopa sinisilmäisyys. Aiheesta viime vuonna väitellyt aivotutkija Katri Saarikivi ajattelee kuitenkin, että tämä ei ole oikea kuva empatiasta ihmisten sosiaalisessa elämässä. Todellisuudessa empatia on kova juttu (Tiede 3/2023).

Poliitikkojen väitellessä televisiossa keskustelusta puuttuu empatia eli kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Sama pätee ihmisten kiivailuun sosiaalisessa mediassa. Poliitikkojen työhön kuuluu kilpailu ja "teatteri". Tällainen voi estää oppimista ja yhteistyötä.

                              
Tiede tunnistaa kolme empatian muotoa. Yksi on kyky asettua toisen ihmisen asemaan ja kuvitella hänen mielentilojaan. Toinen on tunteiden tarttuminen vieraistakin ihmisistä. Ihmisten aivot virittyvät samalle aaltopituudelle. Jos he kävelevät vierekkäin, he usein kävelevät samaa tahtia.

Kolmas empatian alue on myötätunto, minkä voimalla autamme toisiamme. Useimmat ihmiset nauttivat toisten auttamisesta. Ihmisten empatiataidoissa on eroja, mutta kaikki voivat harjoittelemalla tulla paremmiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti