lauantai 14. joulukuuta 2019

MIKSI YHTEISTYÖ ON TÄRKEÄÄ?

Ihmisten kyky tehdä joustavasti yhteistyötä miljoonien vieraiden ihmisten kanssa selittää sen, miksi ihmiset ovat "maapallon valtiaita". Historia todistaa, että voittajiksi ovat selvinneet ne, jotka ovat osanneet tehdä paremmin yhteistyötä (Yuval Noah Harari, Homo Deus, Huomisen lyhyt historia, 2017).
Yuval Noah Harari, historian professori Jerusalemin yliopistosta.

Sellaiset maailman ihmeet, kuin Egyptin pyramidit, Kiinan muuri ja kuulennot ovat suurimittaisen yhteistyön tuloksia. Sodissa kurinalaiset armeijat ovat lyöneet kurittomat joukot. Vuonna 1917 noin  180 miljoonan asukkaan Venäjän kommunistisella puolueella oli vain 23.000 jäsentä, mutta he tekivät vallankumouksen, koska osasivat järjestäytyä hyvin ja tehdä yhteistyötä.

Yhteistyö edellyttää yhteisiä uskomuksia ja tuntemuksia sekä yhteistä tahtoa. Yhteisiä uskomuksia ovat uskonnot, valtiot, lait sekä sellaiset arvot, kuin demokratia ja ihmisoikeudet. Yhteisiin uskomuksiin perustuvat myös raha, valuuttakurssit, osakkeet, pörssikurssit ja Euroopan unioni.

Muilla kuin ihmisillä ei ole yhteisiin uskomuksiin tarvittavaa mielikuvitusta. Yhteiset uskomukset voivat luottamuksen loppuessa hävitä. Näin kävi Neuvostoliitolle, kun Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän johtajat allekirjoittivat 8.12.1991 sopimuksen, millä maiden vuoden 1922 liittosopimus todettiin lakanneeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti