sunnuntai 22. joulukuuta 2019

UUSNATSIT JA SUOMEN ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Suomen uusnatsiryhmät ovat viime vuosina järjestäneet Suomen itsenäisyyspäivänä marsseja ja muita mielenosoituksia. Niissä on käytetty erilaisia natsisymboleita, mitkä yhdistetään 1930-luvun Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen. Kansallissosialistinen puolue oli melkein itsenäisen Suomen puoluejärjestelmän vastakohta.

Saksan kansallissosialistit eli natsit käynnistivät Adolf Hitlerin johdolla toisen maailmansodan, missä kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Natsien järjestelmällisissä vainoissa kuoli miljoonia juutalaisia sekä muita vähemmistöihin kuuluneita ihmisiä. Kaikki natsitunnusten alla marssijat eivät varmaan tunne historiaa kovinkaan hyvin. Osa voi olla erehtynyt tai ymmärtänyt asian väärin.

Oikea tieto historiasta auttaisi ymmärtämään paremmin nykyaikaa. Diktatuuri on demokratian vastakohta. Sivistymättömiä ihmisiä on helppo johtaa harhaan. Nykyajan hallitsijat ja hallitukset eri puolilla maailmaa näyttävät käyttävän ihmisten tietämättömyyttä hyväkseen.Itselläni oli keväällä 2018 tilaisuus vierailla Puolassa Auschwitz-Birkenaun muistopaikalla. Siellä tapahtuneessa kansanmurhassa natsit murhasivat yli 1,3 miljoonaa ihmistä, joista juutalaisia oli noin 1,1 miljoonaa.

Saksan kansallissosialistien ideologian kulmakiviä olivat viha demokratiaa, kommunismia ja juutalaisia kohtaan. Natsien rotuoppi korosti kansojen ja ihmisten biologista epätasa-arvoa. Auschwitz oli Saksan valtion ylläpitämä laitos, jota valtion keskushallinto hallinnoi ja ylläpiti budjettivaroilla.

Murhattavat olivat täysin tietämättömiä siitä, mikä heitä odottaa Auschwitziin saapumisen jälkeen. Usein heille valheellisesti kerrottiin, että heidät sijoitettaisiin leirille ja sitä ennen desinfioitaisiin tuholaisten varalta ja pestäisiin. He joutuivat ennen kaasukammioon viemistä riisuutumaan. Ruumiit poltettiin krematorioissa.

Tänä päivänä ei ole elossa montakaan ihmistä, jolla olisi näistä vuosien 1933 - 1945 tapahtumista omakohtaisia kokemuksia tai tietoa. Kaikilla ei ole tilaisuutta selvittää asioita paikan päällä. Tämän vuoksi mahdollisimman laaja ja laadukas historian opetus on lähes ainoa tapa välittää oikeaa tietoa tuleville sukupolville. Sivistyneet ihmiset eivät usko sosiaalisen median valheisiin eivätkä levitä vihapuhetta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti