maanantai 14. joulukuuta 2020

VELJEYDEN TIE JOHTAA RAUHAAN

Kaikkien kiinalaisten tuntema, yli kaksituhatta vuotta vanha klassikkoteos on suomennettu tänä vuonna nimellä Mengzi - Veljellisyyden tie. Mengzin mukaan ihminen on syntyjään hyvä ja kaikki tuntevat sydämessään myötätuntoa. Veljellisyys (veljeys) tulkitaan hyväntahtoisuudeksi, humaanisuudeksi tai ihmisrakkaudeksi.

Ranskan vuoden 1789 vallankumouksella oli kolme tunnusta: vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Veljeys määriteltiin seuraavasti: "Älä tee toiselle sitä, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän." Nämä tunnukset on kirjoitettu myös nykyisen Ranskan tasavallan perustuslakiin.

Amerikkalainen liikemies Melvin Jones havaitsi ensimmäisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa tarpeen auttaa, mikä johti Lions-järjestön perustamiseen vuonna 1917. Suomen ensimmäinen lionsklubi perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1950. Suomen lionsklubien jäsenet kutsuivat toisiaan veljiksi vielä 1980-luvulla. Tapaan vaikutti sotasukupolven asevelihenki ja tunnus: veljeä ei jätetä.

Tätä kirjoitettaessa (joulukuu 2020) on havaittu, että internet, sosiaalinen media ja digitaalisuus ovat muuttaneet peruuttamattomasti meitä ja elämäämme. Uusi tekniikka ei kuitenkaan tee meille mitään, mitä meissä ei jo olisi. Se vahvistaa pahaa, mutta se vahvistaa myös hyvää. Se voi vahvistaa myös veljeyden tietä rauhaan.

Lähteet: Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme, HS kirjat 2019 ja Jyrki Kallio: Mengzi - Veljellisyyden tie, Gaudeamus 2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti