sunnuntai 15. marraskuuta 2020

TASA-ARVON TIENRAIVAAJA MIINA SILLANPÄÄ

Miina Sillanpää syntyi vuonna 1866 Jokioisissa yhdeksänlapsisen torppariperheen seitsemäntenä lapsena. Paikkakunnalla ei ollut kansakoulua, mutta Miina oppi lukemisen alkeet kotona ja kiertokoulussa.

Siihen aikaan lasten oli lähdettävä ansiotyöhön jo varhain. Miinakin meni 12-vuotiaana töihin kymmenen kilometrin päähän Forssaan puuvillatehtaaseen. Puuttuvaa koulusivistystään hän paikkasi lukemalla ahkerasti. Vuonna 1887 Miina muutti töihin Helsinkiin, missä hän osallistui työväelle tarkoitettuun aikuiskoulutukseen.

Vuonna 1906 Suomessa tuli voimaan yleinen ja yhtäläinen äänioikeus sekä vaalikelpoisuus. Vuonna 1907 Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa valittiin 19 naiskansanedustajaa, joista yksi oli Miina Sillanpää. Hänen työnsä eduskunnassa jatkui muutamaa katkoa lukuun ottamatta vuoteen 1948, jolloin hän oli yli 80-vuotias. 

Vuoden 1918 sodan jälkeen Miina Sillanpää rakensi yhteiskuntarauhaa ja sovintoa. Hän uskoi lujasti demokratian voimaan. Vasemmiston piirissä Sillanpäätä pidettiin työväen pettäjänä, koska hän oli vetäytynyt syrjään vuoden 1918 sisällissodassa ja veljeili porvareiden kanssa.

Vuonna 1926 Miina Sillanpäästä tuli maamme ensimmäinen naisministeri. Samana vuonna naiset saivat kelpoisuuden valtion virkoihin. Vuoden 1930 avioliittolaissa naimisissa olevat naiset saivat täysivaltaisuuden eli oikeuden päättää itse asioistaan.

Miina Sillanpää kuoli 85-vuotiaana vuonna 1952. Hänen yhteiskunnallista perintöään vaalii Miina Sillanpää seura, joka muistuttaa meitä tasa-arvosta ja syrjäytyneiden kanssaihmisten auttamisesta.

 Koruton hautakivi Jokioisten hautausmaalla. Kuva: Markku Leino 13.11.2020.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti