perjantai 21. toukokuuta 2021

KIITETTY JA KIROTTU NETTI

Tiistaina 18.5.2021 YleTV1 esitti Prisma-dokumentin Digisukupolven haasteet, minkä mukaan lasten ruutuajan määrä huolestuttaa asiantuntijoita. Kuinka monta tuntia vuorokaudessa lapsi voi viettää älypuhelimen, tabletin, television tai videopelien äärellä ja mitä liiallisesta ruutuajasta voi seurata?

Maaliskuussa julkaistun suomalaisen seurantatutkimuksen mukaan noin neljännes puolitoistavuotiaista lapsista viettää erilaisten ruutujen ääressä jo yli tunnin päivässä ja viisivuotiaista melkein kaikki. Virallisten kansainvälisten suositusten mukaan tähän pitäisi käyttää selvästi vähemmän aikaa. Pelätään, että puheen kehitys hidastuu, keskittymiskyky heikkenee ja oppiminen vaikeutuu.

Keskiviikkona 19.5 ilmestyneen Lempäälän-Vesilahden Sanomien pääkirjoituksen mukaan koulusta poisjääminen on kasvava ilmiö Suomessa, joka koskee tuoreen arvion mukaan yli 4.000 yläkouluikäistä nuorta vuosittain. Yleisimpiä syitä ovat nuoren sekoittunut vuorokausirytmi, se ettei koulu kiinnosta ja että nuoria kiusataan. Oppimisen vaikeudet sekä luku- ja kirjoitustaidon puutteet ovat paljon poissaolevilla nuorilla yleisempiä.

Torstaina 20.5 Suomen Lions-liiton webinaarissa esitettiin nettikiusaamisen ehkäisemiseksi kauden 2021-2022 valtakunnallista kampanjaa "Kiusaamisesta terveeseen nettikäytökseen". Se perustuu tuoreeseen Mannerheimin Lastensuojeluliiton kyselyyn. Erään lapsen vastauksen mukaan "Konflikti on kivaa kun on tylsää".



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti