tiistai 1. kesäkuuta 2021

ISLAMIN SYNTY

Islam on suhteellisen nuori uskonto. Sen perustaja Muhammed syntyi Mekassa noin vuonna 570 kauppiassukuun. Noin 40-vuotiaana Muhammed alkoi nähdä näkyjä ja ilmestyksiä, joista sai alkunsa muslimien pyhä kirja Koraani.  


Muhammed alkoi saarnata uutta uskontoa ja kehotti muita vannomaan uskollisuutta uudelle jumalalle Allahille. Vuonna 622 noin 400 kilometriä Mekasta pohjoiseen olevan naapurikaupungin Medinan asukkaat pyysivät Muhammedilta apua rauhan ja järjestyksen saamiseksi Medinaan.

Muhammed ei tullut Medinaan ihmisenä vaan profeettana. Hänen ja medinalaisten sopimus on kirjattu Medinan-perustuslaki nimiseen asiakirjaan. Sen mukaan Muhammedista tuli paikallisten paimentolaisklaanien ja ihmisten kiistoja ratkova tuomari. Muhammed alkoi rakentaa uutta valtiota, jota klaanit eivät hallinneet ja hänen valtansa kasvoi. 


Muhammed kuoli vuonna 632, mutta alle vuosikymmenessä hän oli luonut perustan vahvalle islamilaiselle valtiolle, jättimäiselle Lähi-idän kattavalle imperiumille ja uudelle, vaikuttavalle sivilisaatiolle. Islam on kristinuskon jälkeen maailman toiseksi suurin uskonto, jolla sanotaan olevan 1,8 miljardia kannattajaa. Se on valtauskontona Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Indonesiassa ja eräissä muissa Aasian maissa.

Tieteelliset todisteet Muhammedin elämästä puuttuvat, koska hänestä ei ole 700-lukua vanhempia kirjallisia lähteitä. Tämä tarina perustuu suulliseen islamilaiseen perimätietoon sekä professoreiden Daron Acemoglun ja James A. Robinsonin vuonna 2019 ilmestyneeseen teokseen The Narrow Corridor (Kapea käytävä, valtiot, yhteiskunnat ja vapauden kohtalo).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti