Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 oli ikimuistoinen sukupolvikokemus niille arviolta kahdelle miljardille ihmiselle, jotka näkivät televisiosta maailman tuhoisimman terrori-iskun New Yorkissa. Itse muistan ensimmäiset uutiset autoradiosta ja myöhemmin televisiosta.
Terroristijärjestö al-Qaidan ääri-islamistit olivat kaapanneet neljä amerikkalaista matkustajakonetta. Kahdella he törmäsivät World Trade Centerin kahteen pilvenpiirtäjään New Yorkissa ja yhdellä Yhdysvaltain puolustusministeriöön Pentagonissa. Kaikkiaan 2.996 ihmistä kuoli ja noin 25.000 sai vammoja.
Lokakuun 7. päivänä 2001 Yhdysvaltain ja Britannian ilmavoimat aloittivat terrorismin vastaisen sodan iskemällä islamilaisen ääriliike Talibanin hallitsemaan Afganistaniin. Perusteena oli Afganistanin kieltäytyminen luovuttamasta Yhdysvalloille al-Qaidan terrori-iskut suunnitellutta johtajaa Osama bin Ladenia. Myöhemmin Yhdysvallat liittolaisineen lähetti Afganistaniin yli 100.000 sotilasta. Suomikin oli mukana vuodesta 2002 alkaen.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin elokuussa 2021 viimeiset amerikkalaisjoukot poistuivat Afganistanista. Suomalaiset rauhanturvaajat olivat poistuneet maasta jo kesäkuussa. Elokuun 15. päivänä 2021 Taliban miehitti taas Afganistanin pääkaupungin Kabulin. Näkyvin tulos sodasta oli Osama bin Ladenin surmaaminen 2.5.2011. Sotatoimissa oli kuollut yli 800.000 ihmistä ja 38 miljoonaa oli joutunut pakolaisiksi.
Afganistanin sota opettaa, että koston kierre pitäisi kaikkialla pystyä ehkäisemään tai hillitsemään. Sotilaat eivät tässä ole parhaita asiantuntijoita. Terrorismi ei lopu sotimalla eikä terrorismin vastaista sotaa voi voittaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti