lauantai 1. lokakuuta 2022

ENNEN OLI HYVIÄ DIKTAATTOREITA

Ennen ajanlaskumme alkua diktaattori oli Rooman tasavallassa poikkeuksellinen virkamies. Diktaattorin virka oli avoin kaikille, mutta tehtävän luonteen vuoksi siihen valittiin sotapäälliköitä tai poliitikkoja.

Diktaattorin virka täytettiin vain Roomaa koetelleen kriisin aikana tai sellaisen uhatessa. Diktaattorin valta rajoitettiin koskemaan vain määrättyä tehtävää eikä diktaattori saanut tehdä muutoksia lakeihin. Ennen ajanlaskumme alkua diktaattoriin turvauduttiin 84 kertaa.

Vuonna 458 eaa. kyntötöistä diktaattoriksi haettu Cincinnatus nousi epäitsekkyydellään hyvän johtajuuden esikuvaksi. Cincinnatus otti diktaattorin viran vastaan kahdesti, mutta ei takertunut saamaansa valtaan, vaan palasi tehtävänsä hoidettuaan viljelemään peltojaan.

Hannu Pesosen Tiede-lehdessä 4/2022 olevan artikkelin mukaan Cincinnatus kohotettiin tämän vuoksi roomalaisen yhteiskunnan kansalaishyveiden - pyyteettömyyden, rehellisyyden, urhoollisuuden ja vastuullisuuden - perikuvaksi.

Yli puolet maailman ihmisistä asuu valtioissa, joissa demokratiaa ei ole tai se toteutuu vain heikosti. Demokraattisesti hallituissa valtioissa valtaa ei uskota enää diktaattorin käsiin edes tilapäisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti