tiistai 1. marraskuuta 2022

SÄRJETTY SUKUPOLVI

Suomen TV1 esitti 28.9.2022 ranskalaisen Denis Sneguirevin dokumentin Neuvostoliiton romahdus (2021). Siinä tapahtumia tarkastellaan Neuvostoliitossa syntyneiden ja eläneiden ihmisten näkökulmasta. Kertomuksista paljastuu hämmennys ja pettymys.


Elokuussa 1991 entisessä Leningradissa syntynyt ja elänyt toimittaja Inna Rogatsi julkaisi aiheesta kirjan. Se ilmestyi nimellä Särjetty sukupolvi. Samoihin aikoihin Neuvostoliitossa tapahtui vanhoillisten kommunistien ja sotilaiden epäonnistunut vallankaappausyritys. Sen jälkeen neuvostotasavallat julistautuivat itsenäisiksi. Joulukuussa 1991 Neuvostoliitto julistettiin lakkautetuksi.

Rogatsin kirjassa ihmetellään käsitystä neuvostokansasta, koska Neuvostoliitossa oli 289 miljoonaa asukasta ja 175 kansallisuutta. Kansallisten erityispiirteiden pakottaminen yhteen neuvostomuottiin tuntui järjettömältä. Neuvostojärjestelmä oli 74 vuodessa onnistunut tappamaan neuvostoihmisestä ihmisyyden.

Jokainen neuvostoihminen oli epäinhimillisen kommunistisen järjestelmän invalidi. Myös Venäjän presidentti ja hänen lähipiirinsä kuuluvat tähän henkisesti särjettyyn sukupolveen. Myös he ovat kommunistisen järjestelmän invalideja. Vasta 1990-luvulla ja sen jälkeen koulua käynyt sukupolvi voi olla vapaa näistä rasitteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti