sunnuntai 12. tammikuuta 2020

ELÄMMEKÖ TOTUUDEN JÄLKEISTÄ AIKAA?

Yhdysvaltain nykyisen presidentin astuttua virkaansa vuoden 2017 alussa alettiin yleisesti puhua totuuden jälkeisestä ajasta. Tapahtuiko silloin siis jonkinlainen muutos? Kyllä ja ei. Politiikan tekemisen tyyli muuttui avoimen häikäilemättömäksi, mutta sisältö pysyi entisellään.

Helmikuun lopussa 2014 venäläiset erikoisjoukot, jotka eivät käyttäneet armeijan tunnuksia, tunkeutuivat Ukrainaan ja miehittivät Krimin keskeiset tukikohdat. Venäjän hallitus ja presidentti kielsivät toistuvasti julkisuudessa joukkojen venäläisyyden.

Venäläiset nationalistit ovat puolustelleet tätä valhetta sanomalla, että se palveli korkeampaa totuutta. Korkeampi totuus oli pyhän Venäjän kansakunnan turvaaminen. Jos oikeutetun asian vuoksi oli hyväksyttyä tappaa, niin pienempi paha oli valehdella.

Historia osoittaa, että propaganda ja väärä tieto eivät ole mitään uutta. Ihmiset ovat aina eläneet totuuden jälkeistä aikaa. Vallankäyttö perustuu kuvitelmien luomiseen ja niihin uskomiseen. Itseään vahvistavia myyttejä on käytetty ihmisyhteisöjen yhdistämiseen ja hallitsemiseen kivikaudesta saakka.
Iida Mäkelä, Lahden Villähteen koulu.

Myös kaupalliset yhtiöt nojaavat valheellisiin sepitteisiin. Coca-Colan brändinä on yhdistää tuotemerkkinsä nuoruuteen, terveyteen ja urheiluun. Coca-Colan runsas juominen lisää kuitenkin todennäköisyyttä sairastua liikalihavuuteen tai diabetekseen.

Monet ovat huomanneet, että myös meidän omassa poliittisessa- ja liike-elämässämme toimitaan melkein vastaavilla tavoilla. Samankin puolueen poliitikoista voidaan takana päin puhua pahaa ja kilpailevista yrityksistä tai yrittäjistä voidaan eri syistä levittää perättömiä huhuja.

Internet ja sosiaalinen media ovat viime vuosikymmenellä antaneet äänen heikoille ja demokratisoineet tyhmyyden. Yksinkertaiset ihmiset, jotka ovat saaneet uuden leikkikalun, ottavat mallia isommista. Voimattomat voivat tuntea kuuluvansa joukkoon ja saada tästä rohkeutta ja voimaa. Yksi suurimmista sepitteistä on, että kielletään maailman monimutkaisuus ja nähdään kaikki vain mustana tai valkoisena.

Meidän kaikkien vastuulla on käyttää aikaa ja vaivaa siihen, että selvitämme omat ennakkoasenteemme ja varmistamme tietolähteemme, oli se sitten sanomalehti, verkkosivusto, televisiokanava tai henkilö. Tieteellä on rajansa, mutta tiedeyhteisö on ollut satoja vuosia kaikkein luotettavin tiedonlähteemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti