keskiviikko 22. tammikuuta 2020

MITEN FASISMI EROAA NATIONALISMISTA?

Fasismi-sanan tarkkaa merkitystä ei nykyisin riittävästi tunneta. Sitä käytetään melkein yleisenä haukkumasanana. Ihmiset voivat kutsua fasisteiksi kaikkia, joista eivät pidä.

Tiia Rajalahti, Alavuden yläkoulu.
Yuval Noah Hararin (21 oppituntia maailman tilasta, 2018) mukaan kansallismielinen nationalismi opettaa, että kotimaani ja kansani on ainutlaatuinen ja tärkeä. Sen vuoksi minulla on erityisiä velvollisuuksia sitä kohtaan. Maailmassa on kuitenkin muutakin tärkeää.

Kansalliskiihkoinen ja yltiökansallinen fasismi puolestaan opettaa, että kotimaani on paras ja minulla on velvollisuuksia yksinomaan sitä kohtaan. Missään tilanteessa minun ei pidä asettaa minkään muun ryhmän tai yksilön etuja oman maani etujen edelle. Jos maani etu vaatii, että tapan tai petän totuuden, minun tulee tappaa tai pettää totuus.

Fasistisessa taiteessa on vain yksi mittatikku. Jos se ei palvele kansallisia etuja, se on huonoa taidetta. Samoin on fasistisessa opetuksessa. Lapsille pitää opettaa kaikkea, mikä palvelee kansallisia etuja - totuudella ei ole väliä.

Fasismi on houkuttelevaa siksi, etä se tekee vaikeista asioista helppoja ja yksinkertaisia. Kaikki nationalistit eivät kuitenkaan ole fasisteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti