Minna Canth tuli tunnetuksi 1800-luvun vahvana yhteiskunnallisena keskustelijana sekä kirjallisuus- ja kulttuurivaikuttajana. Hän oli vaikuttamassa siihen, että Suomessa naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa. Minna Canthin näytelmät ovat ajankohtaisia edelleen. Hänen kirjoittamaansa näytelmää Anna Liisa on esitetty tänäkin talvena Lempäälän Nuorisoseuran teatterissa.
Minna Canthin ajoista Suomi ja maailma on muuttunut paljon myös tässä suhteessa. Meillä nainen on ollut tasavallan presidenttinä ja pääministerinä. Nykyisen hallituksen enemmistö on naisia. Naiset voivat päästä papeiksi ja piispoiksi.
Minna Canthin patsas Jyväskylässä.
Kuva: Alpo Niemi 26.2.2020
|
Minna Canthin patsas Tampereella.
Kuva: Markku Leino 6.3.2020.
|
Minna Canth (1844 - 1897) osoitti omalla elämällään, että uskaltaessaan nainen saattoi silloisissakin oloissa saavuttaa paljon. Entinen piispa Irja Askola kirjoittaa teoksessa Irja Askola - Anja Porio, Matkaan naiset:
"Lähetän sinut matkaan, rohkea, viisas nainen ja toivon, että valitsemallasi tiellä älysi rakentaisi tätä yhteiskuntaa paremmaksi siten, että tässä maassa olisi enemmän iloa, turvallisuutta ja oikeutta myös heille, joilla ei ole kaikkea sitä rohkeutta ja viisautta, joka sinulla on".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti