sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

PORVOON VALTIOPÄIVÄT JA HAMINAN RAUHA

Porvoon tuomiokirkossa järjestettiin 211 vuotta sitten 29.3.1809 Suomen valtiopäivien juhlatilaisuus, missä Venäjän keisari Aleksanteri I antoi juhlallisen vakuutuksen ja Suomen säädyt vannoivat uskollisuudenvalan keisarille.

Valtiopäivien päättäjäisissä 19.7.1809 keisari Aleksanteri I totesi, että Suomi oli korotettu kansakuntien joukkoon. Tämä tarkoitti sitä, että Suomi oli osana Venäjää muuttunut itsehallinnolliseksi valtioksi omine lakeineen, valtiopäivineen ja hallintoineen.

















Porvoon valtiopäivät oli seurausta Venäjän ja Ruotsin välillä 1808 - 1809 käydystä Suomen sodasta. Se sai alkunsa eurooppalaisten suurvaltojen Ranskan ja Venäjän välisestä liittosopimuksesta 9.7.1807. Sopimuksen tarkoituksena oli painostaa Ruotsi Venäjän ja Ranskan yhteiseen rintamaan kolmatta suurvaltaa Britanniaa vastaan.

Koska Ruotsi ei ollut taivutettavissa diplomaattisesti, Venäjän joukot ylittivät 21.2.1808 Suomen eli silloisen Ruotsin rajan. Sodan tarkoitus ei aluksi ollut Suomen valloitus, vaan Ruotsin pakottaminen Venäjän ja Ranskan yhteiseen liittoutumaan. Maaliskuun lopulla 1808 Venäjä kuitenkin muutti linjaansa ja antoi julistuksen Suomen valloittamisesta.

Suomen sota päättyi 17.9.1809 Haminassa allekirjoitettuun rauhansopimukseen, millä Ruotsi joutui luovuttamaan Venäjälle koko Suomen Ahvenanmaa mukaan luettuna. Näiden tapahtumien seurauksena alkoi Suomen toista sataa vuotta kestänyt kehittyminen itsenäiseksi valtioksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti