Vähän ennen kun Suomen talvisota syttyi 30.11.1939, ehdotettiin, että suomalaiset kävisivät vaihtamassa kultaiset sormuksensa rautasormuksiin, jotta Suomi saisi hankittua kipeästi kaivattuja sotavarusteita.
Sormuksia saatiin kerättyä noin 315.000 kappaletta ja lisäksi muita kultaesineitä. Puolustusministeriö sai kerättyä yhteensä yli 1.750 kiloa kultaa, millä olisi saanut hankittua 30 hävittäjäkonetta.
Vastineeksi lahjoituksesta sai rautasormuksen, minkä sisäpintaan oli kaiverrettu vuosiluku 1940. Se oli rautainen sitoumus isänmaan asialle. Rautaa sormus ei nimestään huolimatta ollut, vaan alpakkaa eli uushopeaa.
Kenttäpostia-lehden 1/2020 mukaan syksyllä 2018 esitettiin, että yhdelle kotiutuvalle varusmiehelle jokaisesta kouluttavasta joukko-osastosta jaettaisiin kotiuttamistilaisuudessa palkinnoksi rautasormus, joka muistuttaisi veteraanisukupolven arvoista ja teoista. Ensimmäiset jakotilaisuudet järjestettiin joulukuussa 2019.
Suomen kansan yhtenäisyys vuonna 1939 mahdollisti talvisodan ihmeen, torjuntavoitot ja maamme jälleenrakentamisen. Rautasormus-palkinnon kunniakirjassa on teksti: "Veteraanien perinteiden mukaisesti kaveria ei jätetä. Silloin teitäkään ei jätetä".
Rautasormus-palkinto symboloi arvokkaalla tavalla sidettä sotiemme veteraanisukupolven ja tämän päivän nuorison välillä. Tällaisilla pienillä teoilla säilytämme tietoisuuden kansamme tarinan merkittävimmästä taitekohdasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti