keskiviikko 6. toukokuuta 2020

MIKSI MINÄ OLEN NIIN HIDAS?

Olen silloin tällöin ihmetellyt, miksi toiset ihmiset ovat niin nopeita. Heillä tuntuu olevan valmis vastaus kaikkiin sellaisiinkin kysymyksiin, mitä itse vasta mielessäni ihmettelen.

Olen ajatellut sen liittyvän siihen, mistä joku viisas on sanonut jotenkin näin: On kahdenlaisia ihmisiä - niitä, joiden mielestä mikään ei ole ihme ja niitä, joiden mielestä kaikki on ihmettä.

Sen vuoksi ilahduin löydettyäni yhdysvaltalaisen psykologin ja tutkijan Daniel Kahnemanin vuonna 2011 ilmestyneen teoksen "Ajattelu, nopeasti ja hitaasti".

Daniel Kahneman vuonna 2004.
Daniel Kahneman, joka on syntynyt vuonna 1934, on merkittävimpiä elossa olevia kokeellisia psykologeja. Hän on tutkinut päätöksentekoa epävarmuuden vallitessa. Vuonna 2002 hän on saanut taloustieteen Nobelin palkinnon käyttäytymistaloustieteen syntyyn johtavasta työstään.

Teoksessaan Kahneman selittää, että ajatteluamme ohjaa kaksi järjestelmää. Ensimmäinen on nopea, intuitiivinen ja emotionaalinen. Se on automaattinen, rutiininomainen ja perustuu nyrkkisääntöihin. Toinen järjestelmä on hitaampi, harkitsevampi ja loogisempi. Se edellyttää enemmän ponnistelua.





Nopea ajattelu on tehokasta, mutta välillä myös puutteellista ja vinoutunutta. Kahnemanin mukaan intuitiiviset vaikutelmat ohjaavat laajasti ajatteluamme ja käyttäytymistämme. Monimutkaisissa tilanteissa hitaudella on kuitenkin tärkeä päätösten laatua parantava merkitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti