sunnuntai 17. toukokuuta 2020

RAUHA 27.4.1945


Tänään Kaatuneitten muistopäivänä 17.5 on hyvä syy muistaa, että Lapin sota päättyi 75 vuotta sitten 27.4.1945, kun viimeiset saksalaiset olivat poistuneet Suomen käsivarren Lapista. Siitä saakka Suomi on ollut rauhan tilassa.

Kenttäpostia-lehden 2/2020 mukaan Lions Club Keuruun kaksi leijonaveljeä suunnitteli Lapin sodan päättymisen muistoksi kaksi vuotta sitten pöytäviirin. Sen pohja on lumen valkoinen, mitä reunustaa Suomen lipun sininen.

Lappia kuvaavat poronsarvet ja sotaa Suomen ja Saksan armeijoiden sotilaiden saman mallinen kypärä. Lapin sodan suomalaiset sotilaat olivat suurimmaksi osaksi parikymppisiä varusmiehiä, mitä kuvaa suomalainen miehistökokardi. Koska sota kosketti koko valtakuntaa, niin viirin yläosassa on vielä Suomen vaakuna.

Suomalaissotilaat nostavat lipun kolmen valtakunnan rajapyykille sodan päätyttyä 27.4.1945

Lapin sodan standaari

Lions-tunnus kuuluu: Me palvelemme. tämä kohdistuu niin menneisiin kuin tuleviin sukupolviin. Viirin vihkiäispuheessa Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2018 esitettiin vakava toive, että Suomessa ei enää tämän jälkeen tarvitsisi suunnitella muistoviirejä uusille sodille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti