maanantai 1. kesäkuuta 2020

RAUHANKONEEN LUOJA ON POISSA

Professori, tekoälytutkija Timo Honkela on kuollut 9.5.2020 parantumattomaan aivosyöpään 57-vuotiaana. Itse asiassa kuultuna-ohjelman uusinnassa 16.5 Honkela kertoi, että ilman sairautta hänen kirjansa "Rauhankone" olisi jäänyt kirjoittamatta.Tapasin Timo Honkelan Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2017. Honkela kertoi, että ajatus rauhankoneesta tuli hänen päähänsä tammikuussa 2017 niin kuin puusta päähän pudonnut omena. Aihe kiinnosti minua, koska Lions Club Lempäälän kevätkokouksessa 14.5.2016 yllätyin itse samalla tavalla, kun lion Markku Nieminen esitti klubin tärkeimmäksi uudeksi palveluideaksi rauhaa.

Lions Club Lempäälän rauhanvisio toukokuussa 2016 oli ajankohtaisuudessaan profeetallinen, koska sen jälkeen rauhattomuus on globaalisti lisääntynyt. Kesäkuussa 2016 Britanniassa äänestettiin prosentein 51,89 - 48,11 EU:sta eroamisen puolesta. Marraskuussa 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalit taas ratkesivat vaalimatematiikasta johtuen vähemmän ääniä saaneen ehdokkaan hyväksi.

Professori Timo Honkelalla oli yli 30 vuoden kokemus tekoälytutkimuksesta. Tekoälyn kestävä hyödyntäminen vaatii paljon viisautta, yksin älykkyys ei riitä. Honkelalla oli hätkähdyttäviä näkemyksiä siitä, miten tietotekniikan ala voi muuttua ja kehittyä. Rauhankone voi muodostua lukemattomista eri puolilla maailmaa toisiinsa yhteydessä olevista kännyköistä ja tietokoneista.

Rauhankone-projektin tavoitteena on hahmotella, kuinka pystymme tekoälyn avulla tekemään parempia ja rationaalisempia päätöksiä, jotka parhaimmillaan voisivat johtaa rauhallisempaan maailmanjärjestykseen. Tekoälyssä on jotakin, mitä ihminen ei pysty koskaan saavuttamaan: täysin objektiivinen tarkastelutapa maailmaan vapaana kaikista ennakkoluuloista, harhoista, ahneudesta ja itsekkyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti