sunnuntai 1. elokuuta 2021

LEVIATHAN, MERIHIRVIÖ JA MORAALITYHJIÖ

Leviathan on mytologinen merihirviö, joka mainitaan useita kertoja Raamatun vanhassa testamentissa. Vaikka Raamattu ei kerro Leviathanista laajemmin, siitä on muissa selitysteoksissa erilaisia legendoja.

Joidenkin tekstien mukaan Leviathan joutuu taisteluun Behemot-nimisen maapedon kanssa. Silloin maailmassa käydään lopullista kamppailua hyvän ja pahan välillä. Taistelu aiheuttaa suurta tuhoa ja molemmat pedot kuolevat taistelussa.

Leviathanin tuho

Englantilainen filosofi Thomas Hobbes (1588 - 1679) on vuonna 1651 julkaissut kirjan Leviathan, mikä on suomennettu vuonna 1999. Kirjassaan Hobbes käsittelee pimeyden valtakuntaa, millä hän tarkoittaa tietämättömyyttä vastakohtana todelliselle tiedolle.

Hobbes ei ajattele, että kaikki ihmiset ovat taipuvaisia pahaan, vaan että ainoastaan joidenkin ihmisten haitallinen käytös estää rauhallisen yhteiselon. Oman turvallisuutensa vuoksi ihmiset luovuttavat valtansa korkeammalle mahdille, kuten valtiolle, mikä on yhtä vahva kuin Leviathan.

Venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Zvjagintsev on vuonna 2014 ohjannut palkitun elokuvan Leviathan, mikä on esitetty myös Suomessa. Elokuva on kuvattu Kuolan niemimaalla Teriberkassa noin 200 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Andrei Zvjagintsev

Tositapaukseen perustuva elokuva kertoo Jäämeren rannalla asuvasta autokorjaajasta, jonka perheelleen rakentaman talon korruptoitunut pormestari vaatii pakkolunastettavaksi mitättömällä hinnalla. Monien vaiheiden jälkeen talo puretaan ja paikalle rakennetaan pormestarin kirkkoherralle lupaama komea ortodoksikirkko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti