sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

SODAN MIELIVALTAISET PERUSTELUT

Tampereen yliopiston historian emeritusprofessori Pertti Haapala on selvittänyt Venäjän 24.2.2022 tekemän hyökkäyksen perusteluja Kremlin nettisivujen avulla (AL 10.3.2022). Sivuilla on Vladimir Putinin heinäkuussa 2021 julkaisema pitkä kirjoitus englanninkielisenä.

Kirjoituksessa Putin kuvaa Venäjän ja Ukrainan historiaa noin tuhannen vuoden ajalta. Kirjoituksen mukaan Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä ovat aina kuuluneet yhteen. Venäjää on aina sorrettu ryöstämällä siltä alueita. Venäjän vallankumouksessa 1917 Lenin on tehnyt virheen antamalla Ukrainalle itsenäisyyden.


Putin kirjoittaa olevansa varma, että Ukrainan todellinen suvereniteetti on mahdollista vain liittoutumalla Venäjän kanssa. Perusteluna on se, että Ukraina ja Venäjä ovat yksi kansa.

Suomalaisen historiankirjoituksen mukaan Suomesta tuli 1809 osa Venäjän keisarikuntaa. Sen vuoksi Venäjän keisari Aleksanteri I antoi 29.3.1809 Suomen asukkaille juhlallisen vakuutuksen. Sen nojalla Suomi sai pitää Ruotsin vallan aikaiset lakinsa voimassa.

Kysyttäessä Aleksanteri I oli kertonut, että Suomen lait ovat hänelle paljon mieluisammat kuin vapaa vallankäyttö, jolla ei ole muuta perustusta kuin hänen tahtonsa, joka edellyttää hallitsijalta täydellisyyttä, jota valitettavasti ei ole kenessäkään ihmisessä. Aleksanteri I:n mukaan täydellisiä eivät voi olla siis Putin ja hänen kolmen turvallisuuspalvelu KGB:n työtoverinsa sisäpiiri.

2 kommenttia:

  1. Väite siitä, että Venäjää on aina sorrettu ryöstämällä siltä alueita kuvaa hyvin Putinin vajanaista historiantuntemustansa. Slaaveja ennein oli nykyisen Venäjän alueella asunut lukemattomia muita kansoja, kuten bolgaareja. Lisäksi Venäjä on itse ekspansivismia sekä imperialismia laajentumalla paikoin väkipakolla alati laajenevaan itään.

    VastaaPoista
  2. Väite siitä, että Venäjää on aina sorrettu ryöstämällä siltä alueita, osoittaa Putinin vajanaista historiantuntemusta. Ennen slaavien levittäytymistä alueelle, asui esimerkiksi nykyisen Kazanin alueella bolgaareja. Venäjä on itse asiassa syyllistynyt itse mitä räikeimpään imperialismiin sekä ekspansivismiin levittäytyessään alati laajenevan itään (myös länteen, mm. Puola, Ukraina ja Baltian maat) ja alistamalla alkuperäiskansoja oman mielivaltaisen politiikkansa mukaan.

    VastaaPoista